Çocukluğundan beri herkes en büyük meyve olan karpuzun sululuğunu ve ilginç tadını biliyor. Pek çok insan tüm yaz boyunca bu soğuk lezzetten bir dilim tadabilecekleri zamanı sabırsızlıkla bekliyor. Sezon boyunca karpuzlar çok yaygın hale gelir ve her bütçeye uygun hale gelir, bu nedenle bu meyve diyet beslenmesi için ideal hale gelir.
Karpuz diyeti, şüphesiz etkinliği ve tatlılığı nedeniyle popülerlik kazanmıştır, çünkü kilo verme programı sırasında tatlı yiyecekler yemenize çok sık izin verilmez.
Karpuz diyetinin özü, özellikleri ve ana avantajları
Yaz kapıda, bu da vücutta kapsamlı bir temizlik yapmanın ve hızla kilo vermenin zamanı geldiği anlamına geliyor. Tatlı ve sulu karpuz, çok sayıda zararlı toksini, ağır metal tuzlarını, toksinleri, serbest radikalleri, metabolik ürünleri ve aşırı sıvıyı bağlar ve vücuttan uzaklaştırır. İlginç bir şekilde karpuz alerjisi son derece nadir görülürken gastronomik göstergeler (tat, renk, aroma, kalori içeriği) yüksek kalıyor. Evet, yüz gram sulu meyve özü yalnızca 35-40 kcal içerir ve bu, tatlı bir ürün için oldukça küçüktür. Ayrıca karpuzun kütlesinin %90'ı vitamin, mineral ve eser elementler içeren sağlıklı bir sıvıdır. Karpuzun beslenmeye uygunluğunun son akoru, son derece hızlı sindirilebilirliği ve vücuttan düzenli olarak atılmasıdır. Bu nedenle vücut, kilo kaybını teşvik ederek gelişim ve hayati aktivite için yağ hücrelerinden enerji harcamaya başlayacaktır.
Uzmanlar, karpuz diyetinin, tatlılığı ve bol miktardaki bitki lifi sayesinde, zayıflatıcı bir açlık hissi olmadan oldukça kolay tolere edilebildiğini söylüyor. Bu, 7 gün boyunca üzerinde kalmanıza olanak tanır ve bu süre zarfında yaklaşık 3-4 kg fazla kilo kaybedilir (ancak esas olarak fazla sıvı ve toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması nedeniyle).
Diyet nasıl ve ne zaman yapılmalı? Her şeyden önce, nitrat ve böcek ilacı içermeyen mevsimlik çiftlik meyvelerinin ortaya çıktığı Ağustos-Eylül ayları arasındaki diyet zamanına zincirlenirsiniz. Karpuz diyeti döneminde doktorlar tatil yapmanızı tavsiye ediyor, çünkü meyvenin idrar söktürücü etkisi sizi bayanlar tuvaletini oldukça sık ziyaret etmeye zorluyor ki bu çalışan bir kişi için pek uygun değil (özellikle seyahat ederken). Ayrıca bu dönemde fiziksel ve psikolojik stresi en aza indirmek daha iyidir. Temiz havada yürüyüşe, yogaya veya nefes egzersizlerine kendinizi kaptırabilirsiniz, ancak zamanın geri kalanını pasif dinlenme durumunda geçirmek daha iyidir.
Diyetiniz için doğru karpuzu seçmek çok önemlidir. Meyvede pestisit ve nitrat olup olmadığını kontrol etmek için bir dilim karpuz posasını sade suya koymalısınız. 10-15 dakika içerisinde posa suyun yüzeyine dağılıyorsa bu, nitratın eklenmiş olabileceği anlamına gelir. Karpuz şeklini korumalıdır. Ve meyvenin optimal ağırlığını da unutmayın - yaklaşık 6-8 kg. Karpuzunuzun ağırlığı daha azsa yeterince tatlı olmayabilir, daha ağırsa meyvenin içi değiştirilmiş maddelerle dolu olabilir. Kabuğuna gelince, yoğun olmalı ve ezik bırakmamalıdır. Tırnağınızı bunun üzerinden geçirirseniz, yalnızca en üstteki ince tabakanın biraz soyulması gerekir. Karpuzun sesi aynı zamanda meyvenin kalitesini de gösterebilir. Eğer tokatlarsanız çınlama ve titreşim sesi duymalısınız. Donuk bir ses, ürünün düşük kaliteli olduğunu gösterir. Meyvenin faydalı unsurlarını ve tazeliğini korumak için, birkaç parçaya bölerek streç filmle sardıktan sonra buzdolabında saklayın.
Diyetin süresi kural olarak 10 günü geçmez ve "kadife" mevsimi hala geçerliyken kurs bir ay sonra tekrarlanabilir.
Karpuzun faydalı özellikleri:
- Sulu meyvelerde bol miktarda bulunan lif, vücuttaki tüm zararlı bileşenlerin yanı sıra aşırı sıvının bağlanmasına ve uzaklaştırılmasına yardımcı olur, dokuların şişmesini önler ve kilo kaybını destekler.
- Cilt hücreleri ayrıca toksinlerden ve tuzlardan arındırılır, bu da epidermisin yenilenmesine yardımcı olarak ona daha sağlıklı ve taze bir görünüm kazandırır. Pulpada yeterli miktarda kalsiyum ve potasyum bulunması nedeniyle saç ve tırnaklarda da aynı süreç meydana gelir.
- Karpuz, böbreklerin, idrar söktürücü kanalın ve vücudun kapsamlı bir şekilde hassas bir şekilde temizlenmesini destekleyen bir idrar söktürücü etki yaratır. Bu aynı zamanda meyveyi mükemmel bir ateş düşürücü bileşen haline getirir.
- Karpuz, karaciğeri toksinlerden nazikçe temizlemeye yardımcı olur.
- Kandaki kolesterol seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur.
- Sindirim ve peristalsis gelişir. Karpuz kabızlığın ve diğer bağırsak sorunlarının önlenmesine yardımcı olur.
- Folik asitin metabolizma hızı üzerinde olumlu etkisi vardır ve ayrıca hamileliğin erken evrelerinde ve emzirme döneminde de faydalıdır.
- Karpuz yeterli miktarda demir içerir, bu da onu anemi için vazgeçilmez bir besin haline getirir. Meyvedeki magnezyum böbrek fonksiyonunu normalleştirir.
- Karpuz tohumları da beslenmeye uygundur - vücuttaki parazitlere karşı doğal bir ilaçtır.
Karpuz diyetinin başlıca avantajları:
- Sezon boyunca ana malzeme her fırsatta ve her bütçeye uygun;
- Meyve tatlı, lezzetli ve son derece doyurucu olduğundan kendinizi çok aç hissetmez veya diyetinizi bozmak istemezsiniz;
- Vücut, zararlı maddelerden ve fazla sudan kapsamlı bir şekilde temizlenirken, ağırlık orta derecede azalır;
- Diyet etkilidir - bir haftada "karpuzda", başlangıçtaki kiloya, yaşam tarzına ve vücudun bireysel özelliklerine bağlı olarak yaklaşık 3-4 ekstra kilo kaybedersiniz;
- Metabolizma gerekli seviyeye hızlanır;
- Vücut küçük porsiyon yemeye alışır, mide hacmi azalır, bu da diyetin sonuçlarını uzun süre kaydetmenizi sağlar;
- Cildin, saçın, tırnakların ve cildin durumu iyileşir.
Karpuz diyeti için menü ve seçenekler
Karpuz diyetinin çeşitli seçenekleri vardır. Bazıları sadece karpuz posası yemeyi önerir, ancak diğerleri karmaşıktır ve menüyü diğer sağlıklı ürünlerle seyreltmenize izin verir. Bunların arasında elbette az yağlı süt ve fermente süt ürünleri, sağlıklı sıvılar (yeşil çay, bitkisel kaynatma, taze sıkılmış meyve suları, smoothie'ler, meyveli içecekler, nektarlar, gazsız ve tuzsuz sade su), buharda pişirilmiş tahıllar (karabuğday, kahverengi) bulunmaktadır. pirinç, yulaf ezmesi), tavuk yumurtası, yağsız et, balık, deniz ürünleri ve kümes hayvanlarının yanı sıra sebze ve meyveler.
Seçilen diyet ne olursa olsun, aşağıdaki öğeler menüde olmamalıdır:
- Yağda kızartılıp fırınlanan baharatlı ve yağlı yiyecekler;
- Sosisler, füme etler, sosisler;
- Tuzlu ürünler (salamuralar, marinatlar, konserve yiyecekler);
- Yağlı et ve balık, sakatat;
- Nişastalı yiyecekler (patates, bazı sebzeler);
- Buğday unlu mamulleri, makarnalar, hamur işleri;
- Tatlılar, tatlılar, reçeller, şekerleme ürünleri;
- Hayvansal ve bitkisel yağlar, ekşi krema, soslar, soslar, margarin, sürülebilir ekmekler, sürülebilir ürünler, mayonez;
- Yarı mamul ürünler, toz halinde hazır gıdalar, endüstriyel atıştırmalıklar (cips, kraker), çeşitli fast food (patates kızartması, hamburger);
- Saf haliyle tuz ve şeker, organik baharatlar ve çeşniler (tuzsuz) hariç diğer gıda katkı maddeleri;
- Zararlı sıvılar (enerji ve kafein içeren içecekler, kahve ve çikolata çubukları, paketlenmiş meyve suları, alkollü içecekler);
- Tütün ürünleri.
Karpuz diyetinin çeşitli seçeneklerine doğrudan geçelim.
1-3 gün boyunca karpuz mono diyeti
En etkili ve popüler seçenek başka bir isimle de bilinir: "karpuz oruç günleri. "Mono diyet sırasındaki kilo kaybı günde yaklaşık 1 kg'dır ve bu vücut için çok agresiftir. Bu seçenek, önemli bir olay veya deniz gezisi öncesinde hızlı kilo kaybı için uygundur ancak buna 3 günden daha uzun süre bağlı kalınması önerilmez. Diyet sırasındaki menü karpuz posası, yeşil çay, bitkisel infüzyonlar ve gazsız ve tuzsuz sade sudan oluşmaktadır. Tüketilen posa hacmi kişinin ağırlığına göre hesaplanır (kg cinsinden vücut ağırlığını 10'a bölün; elde edilen sayı, günde izin verilen kilogram meyve sayısını gösterecektir).
Mono diyetin tolere edilmesinin oldukça zor olduğuna, aç ve dengesiz olduğuna hazırlıklı olmalısınız, bu nedenle biyolojik takviyeler ve vitamin-mineral kompleksleri almanız çok tavsiye edilir.
İlk başta 3 gün diyet uygulayabilir, daha sonra düzenli olarak haftada 1 gün oruç tutarak karpuz yiyebilirsiniz.
5 gün boyunca karmaşık karpuz diyeti
Sağlığınıza zarar vermeden ve açlık sancıları yaşamadan yaklaşık 2 kg kaybetmenizi sağlayan en iyi seçenek. Diyet 4 tam teşekküllü atıştırmalıktan oluşur ve sonuncusu yatmadan 2-3 saat önce alınmalıdır. İçme rejimi günde en az 2 litre sağlıklı sıvıdan oluşmalıdır.
Bir günlük karpuz diyeti menüsü örneği:
- Kahvaltımızı önemli bir kısmı şekersiz %5 preslenmiş süzme peynir ve ekşi krema ile yapıyoruz. Kahvaltıyı doğal kahve çekirdekleri veya bir dilim limonlu yeşil çayla yıkıyoruz. Bir kilogram karpuz posası da dahildir.
- Öğle yemeği için yulaf lapasından bir garnitür hazırlıyoruz - yaklaşık 250 gr karabuğday veya kahverengi cilasız pirinç. 1 kg karpuz posası yiyoruz.
- Öğle yemeğinde yine az yağlı süzme peynir veya bir dilim sert peynirle tam tahıllı tost yiyebiliriz. Bir kilogram karpuz da dahildir.
- Akşam yemeğinde buharda pişmiş kahverengi pirinç pişiriyoruz. Kilogram posa yiyoruz.
- Yatmadan 2 saat önce kendimize 1 kg karpuz posası daha verebiliriz.
Posadan sıkıldıysanız, meyvelerden taze meyve suyu hazırlayabilir ve bazı "karpuz" atıştırmalıklarının yerine kullanabilirsiniz.
Bir hafta boyunca karmaşık karpuz diyeti
Sağlıklı ve lezzetli bir menü ile 3 kg fazla kilolarınızdan kurtulmanıza yardımcı olacak en uygun ve nazik seçenek. Diyet 3 tam öğünden oluşuyor ve sonuncusunu yatmadan birkaç saat önce almaya çalışıyoruz. Meyvenin idrar söktürücü etkisi, geceleri karpuz yerseniz uykuya dalmanızı engelleyecektir.
1 günlük örnek menü:
- Kahvaltı, bir porsiyon az yağlı süzme peynir, 1 haşlanmış tavuk yumurtası, sağlıklı tahıllardan (yabani pirinç, karabuğday, yulaf ezmesi) su ile tam tahıllı yulaf lapası içerir;
- Öğle yemeğimizi haşlanmış tavuk fileto veya haşlanmış dana eti gibi proteinlerle yiyoruz. Ayrıca zeytinyağı ve limon suyuyla tatlandırılabilen otlarla hafif bir sebze salatası da hazırlıyoruz.
- Akşam yemeği 2-3 kg karpuz posasından oluşur.
Karpuz diyetinden nasıl çıkılır?
Diğerleri gibi bu diyetten de akıllıca, dikkatli ve yavaş yavaş çıkmalısınız. Kural olarak, diyetin süresine bağlı olarak çekilme süresi 5 ila 10 gün arasındadır. Her şeyden önce, yavaş karbonhidratları (tam tahıllı ekmek, tahıllar, sebzeler, meyveler, meyveler), proteinleri (yağsız et, sakatat, balık, deniz ürünleri, süt ürünleri ve fermente süt ürünleri) ve ayrıca sağlıklı yağları (tohumlar) menüye dahil ediyoruz. , fındık, zeytin veya keten tohumu yağı). Ayrıca sezon sonuna kadar günde yaklaşık 2 kg civarında karpuz tüketmeye devam ediyoruz. Sağlıklı bir metabolizmayı sürdürmek için diyetinizi içmeyi unutmayın.
Diyetten çıkarken, doğru beslenmeye orta derecede fiziksel aktivite ekleyin - yüzme, koşma, yürüyüş, yoga, pilates, dans, aerobik, nefes egzersizleri.
Diyetten çıkarken tatlı olarak ev yapımı yoğurtlar, fermente süt soslu meyve salataları, muzlu protein karışımları, lor kütleleri, marshmallow, kuru meyveler, marmelat ve tam tahıllı kurutulmuş kurabiyeler faydalı olacaktır.
Karpuz diyetini bırakmak için örnek menü:
- Kahvaltımızı sütlü pirinç lapası, 1 haşlanmış yumurta, tam tahıllı tost ve hafif tuzlu somonla yapıyoruz.
- Aperatif – armut veya elma, narenciye suyu.
- Öğle yemeği için tavuk parçaları, Yunan salatası ve az yağlı ekşi kremada (yaklaşık 100 gr) bir porsiyon haşlanmış dana eti içeren sebze çorbası hazırlıyoruz.
- Atıştırmalık - birkaç cheesecake veya çilekli süzme peynir.
- Akşam yemeği genellikle 2 kg karpuzdan oluşur. Ayrıca 1 adet haşlanmış yumurta veya bir dilim bitter çikolata da yiyebilirsiniz.
Karpuz diyetinin dezavantajları ve kontrendikasyonları
Ne yazık ki, bu kadar lezzetli ve ilginç bir diyet tamamen dezavantajsız olamaz. Kilo verenler karpuz diyetinin aşağıdaki dezavantajlarına dikkat çekti:
- Böbreklerde ve karaciğerde şişkinlik, dışkı bozuklukları, şişkinlik, rahatsızlık şeklinde yan etkilerin varlığı. Tekli diyet sırasında baş ağrısı, mide bulantısı, halsizlik, güç kaybı, sinirlilik, ilgisizlik ve sinirlilik de not edilir.
- Önemli sayıda kontrendikasyonun varlığı.
- Doğal karpuzların tadını 1, 5 aydan fazla çıkaramayacağınız için diyet mevsimseldir.
- Vücut yeterli miktarda protein alamaz, bu da atletik performansı olumsuz yönde etkileyebilir ve kas kaybına neden olabilir.
- Biyolojik takviyeleri ve vitamin-mineral komplekslerini almak gerekir.
- Kilo kaybı esas olarak fazla sıvının vücuttan uzaklaştırılması nedeniyle meydana gelir, bu nedenle kursun sonunda kaybedilen kilogramlar geri dönebilir.
- Bu tür hacimlerdeki karpuz diyeti hızla sıkıcı hale gelir, bu nedenle bozulma olasılığı artar.
Yukarıda belirtildiği gibi diyetin de yeterli kontrendikasyonları vardır. Diyet bazı durumlarda yasaktır:
- Kronik böbrek hastalıkları (taşlar, piyelonefrit ve diğerleri), ayrıca boşaltım ve genitoüriner sistemler;
- Ülser, gastrit, kolit, mide asiditesinin artması, pankreatit gibi gastrointestinal sistem hastalıkları;
- Diyetin ana bileşenlerine, özellikle karpuzlara karşı alerjik reaksiyonların varlığı;
- Hamileliğin son ayları ve emzirme dönemindeki kısıtlamalar;
- Yaşlılık, çocukluk ve ergenlik;
- Endokrin sistem bozuklukları;
- Herhangi bir aşamada diyabetin varlığı;
- Vücudun sıvı tutma eğilimi;
- Metabolik hastalık.