Keto diyeti başlangıçta hastalıkları önlemeye yönelikti, ancak bugün etkili bir şekilde kilo kaybı için kullanılmaktadır. Özü, tüketilen karbonhidrat miktarında keskin bir düşüşte yatar ve bunun sonucunda vücut yağının parçalanmasından elde edilen enerji tüketilir.
Fazla kilolarla mücadele etmek için keto diyeti kullanmayı planlarken, önerilen diyetin kime gösterildiğini, kontrendikasyonları olup olmadığını, nasıl bir menü yapılacağını, hangi sonuçların elde edilebileceğini anlamak önemlidir.
Keto diyeti - nedir bu?
Keto diyeti, diyette artan miktarda yağ bulunan ve ketoz durumuna yol açan düşük karbonhidratlı bir diyeti ifade eder. Günlük bir diyette besinleri dağıtırken, yağlar için yaklaşık %55, proteinler için %35 ve karbonhidratlar için sadece %10 ayrılma ve liflerden %8'e kadar ayrılmaya değer.
Bu besin oranı, geleneksel düşük karbonhidratlı bir diyet için tipik değildir. Ancak kullanımının etkisi oldukça fazladır. Bu, aşağıdaki video tarafından onaylanmıştır.
Yenilikçi teknik sadece amatörler tarafından değil, aynı zamanda vücut geliştiriciler de dahil olmak üzere profesyonel sporcular tarafından da kullanılmaktadır. Birçokları için keta diyeti yeni bir yaşam biçimi haline geldi.
Diyet Özellikleri
Başlangıçta, keto diyetinin özelliği olan diyet, ameliyattan sonra rehabilitasyona giren hastalara yönelikti. Daha sonra elde edilen mükemmel sonuçlar diyetetikte kullanıldı. Bir keto diyetinin ardından, bir kişi tüm hızlı, en karmaşık karbonhidratları, kafeinli içecekleri tamamen reddeder. Sonuç olarak, vücut ketozis adı verilen stresli bir duruma girer ve aktif olarak aseton üretmeye başlar.
Ketoz durumunda vücut, günlük olarak karbonhidratlarla gelen glikozdan değil, yağların parçalanmasının bir sonucu olarak enerji alır. Lipitler, ana enerji kaynağı haline gelen keton cisimlerine, yağ asitlerine dönüştürülür. Keton cisimlerinin üretimi sadece glikoz eksikliği ile başlar. Bu, enerjinin taşınmasından sorumlu moleküllerin adıdır.
Karbonhidrat alımında keskin bir azalma, vücut rezervlerinden yağ asitlerinin salınma oranında bir artışa yol açar. Asitlerin çoğu karaciğere girer, burada oksidasyondan sonra keton cisimlerine dönüşür. Bu sayede vücut gerekli enerjiyi alır. Ketonlar, kan-beyin bariyerini kolayca geçerek, glikoz yokluğunda verimli beyin fonksiyonu sağlar.
Ketoz durumu, oruç yardımı ile de elde edilebilir. Ancak mikro, makro elementlerin uzun süreli eksikliği ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Ketojenik diyet, vücuda zarar vermeden fazla kilo vermenizi sağlar.
Ketojenik Diyetin Temel İlkeleri
Keto diyeti sağlığınızı iyileştirmenin evrensel bir yolu olarak kabul edilir, onkoloji, epilepsi için önerilir, deri altı yağlarından kurtulmaya yardımcı olur, spor yaparken rahatlamayı artırır. Bir diyet derlerken, aşağıdaki kriterlere uymanız önerilir:
- karbonhidrat içeren gıdaların minimum tüketimi;
- şeker, şeker içeren gıdaların diyetinden dışlanma;
- içme rejimine uygunluk;
- kaliteli yağ tüketimi;
- ketoz durumuna girmek.
Ketojenik beslenme ilkelerine uyulursa, metabolik süreçler yeniden düzenlenir. Vücut gerekli miktarda enerji alır ve istenmeyen yağ rezervleri erir. Diyette karbonhidrat bulunmaması nedeniyle insülin dalgalanmaları hariç tutulur ve kilo verme süreci hızlandırılır.
Hangi sonuçlar elde edilebilir?
Ketojenik beslenmenin metodolojisi oldukça tartışmalıdır. Etkinliği aşağıdaki özelliklerden kaynaklanmaktadır:
- vücut bir ketoz durumuna girdikten sonra, daha sonra enerji şeklinde kullanım için yağların taşınma hızı önemli ölçüde artar;
- yağların, proteinlerin dönüşümü (glukoneogenez) sırasıyla karbonhidratların dönüşümünden çok daha fazla enerji gerektirir, günlük kalori tüketimi artar;
- Diyette karbonhidrat olmamasına rağmen keto diyetini kullananlarda tokluk hissi bırakmıyor.
Diyet oluşumunun temel prensiplerini takip ederek, sürekli açlık çekmeden kilo vermek kolaydır.
Keto diyeti türleri
Uzmanlar, üç tür ketojenik beslenme arasında ayrım yapar:
- Klasik diyet, bir diyetin standart ilkelere göre derlenmesini içeren en popüler seçenektir. Menü, maksimum miktarda yağ, orta protein, düşük karbonhidrat içerir. Bu seçenek, yerleşik bir yaşam tarzına öncülük eden, fiziksel aktivite seviyesini artırmayı planlamayanlar için geçerlidir.
- Hedeflenen - karbonhidratlar günün belirli saatlerinde kesinlikle sınırlı miktarda tüketilir. Karbonhidrat yüklemesine yalnızca dayanıklılık, güç performansı ve enerji rezervlerini yenilemek için antrenman günlerinde izin verilir.
- Döngüsel - bu tür diyet, protein-karbonhidrat değişimine benzer. Karbonhidrat yüklemeye yalnızca diğer zor durumlarda yoğun bir çalışma programı ile yüksek fiziksel aktivite günlerinde izin verilir. Yükleme günlerinde, karbonhidrat miktarı kilogram ağırlık başına 7 gr'ı geçmemelidir ve proteinli gıda miktarı artırılarak yağ miktarı azaltılır.
Profesyonel sporcular, yüksek zihinsel, fiziksel stres ile çalışan kişiler, hastalık dönemlerinde, ciddi iş yükü sırasında döngüsel bir diyet türü önerilir.
Diyet türü seçerken klasik versiyondan başlamalı ve bazı dönemlerde hedefli, döngüsel tiplere geçmelisiniz.
Keto diyeti için endikasyonlar
Ketojenik beslenme, ek fiziksel efor sarf etmeden kilo vermek veya vücut ağırlığını ayarlamak, kuvvet antrenmanı, kas geliştirme olmadan rahatlama sağlamak isteyenler için geçerlidir. Böyle bir diyeti sürdürmenin en kolay yolu, diyeti ayarladıktan sonra rahatsızlık hissetmeyecekleri için yağlı yiyecekleri sevenler olacaktır.
Teknik, özellikle çok sayıda aerobik yükü olan sporcular arasında popülerdir, gerekirse düşük ağırlıklı egzersizlerin büyük bir tekrarı. Glikojen eksikliği nedeniyle, kuvvet antrenmanı zor olacaktır.