Pankreas pankreatitinin tedavisi ve diyeti, örnek menü ve hastanın beslenmesinin diğer özellikleri göz ardı edilemeyecek konulardır. Alevlenmeler sırasında diyet çok sınırlıdır, remisyon dönemlerinde hasta kendine biraz çeşitlilik tanıyabilir.Diyetinizi kontrol etmek için haftalık yemek listesi yapmanız önerilir; bu, yiyecekleri çeşitli ve lezzetli hale getirecek, istenmeyen bozulmaları ve yasaklı yiyeceklerin tüketimini önleyecektir.
Beslenme ilkeleri
Pankreatit, semptomlar ve tedavi, alevlenmeler ve remisyonlar sırasındaki diyet, gastrointestinal sistemle sorunu olan tüm insanları ilgilendiren konulardır.
Hastalık sıklıkla yetersiz beslenme nedeniyle ortaya çıkar.
Yağlı ve kızarmış yiyeceklerin kötüye kullanılması, aşırı alkol tüketimi karın ağrısına, mide bulantısı ataklarına ve genel sağlıkta bozulmaya neden olur. Bu, ince bağırsaktaki asitlik değişiklikleri ve aşırı enzim ve toksin nedeniyle oluşur. Yeterli tedavinin yokluğunda hastalık ilerler ve karakteristik belirtiler giderek daha belirgin hale gelir. Alevlenmeler sırasında hastanın durumu keskin bir şekilde kötüleşir, atak geçtikten sonra hasta yavaş yavaş daha iyi hissetmeye başlar. Dengeli bir beslenmeyi takip etmek remisyonun başlangıcını hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Yetişkinlerde ve çocuklarda tedavi, doktor tarafından reçete edilen ilaçların alınmasıyla tamamlanmaktadır.
Pankreatit için terapötik beslenme, pankreasın işleyişini normalleştirmenin anahtarıdır.
Düzgün seçilmiş ürünler, vücuda gerekli miktarda protein, karbonhidrat, yağ ve vitamin sağlayarak gastrointestinal sistemi tahriş etmez. Menü hastalığın evresine bağlıdır. Alevlenmeler sırasında tam oruç önerilir, ardından diyet yavaş yavaş genişletilir. Katılan doktor pankreatit ile ne yiyebileceğinizi açıklamalıdır. Altı ay boyunca sıkı bir diyete bağlı kalmanız gerekiyor, ardından daha rahat bir beslenme programına geçebilirsiniz. Ancak kronik dönemde dahi yasaklı besinlerden uzak durulmalıdır. Bir saldırıyı tetikleyebilirler, bundan sonra tedavinin yeniden başlaması gerekecektir.
Pankreatitli bir hasta sık sık küçük porsiyonlarda yemelidir. Günlük diyetin 4-5 öğüne bölünmesi tercih edilir, yatmadan önce meyve yiyebilir, sebze suyu veya şekersiz herhangi bir fermente sütlü içecek içebilirsiniz. Oruç tutmak ve porsiyonları büyük ölçüde azaltmak tavsiye edilmez, yemeyi reddetmek yalnızca hastalığın başlangıcında veya şiddetli ataklardan sonra gereklidir. Ancak aşırı yememelisiniz, günlük kalori alımının aşılması sindirimi kötüleştirir, dışkı sorunlarına neden olur ve pankreasta rahatsızlığa neden olabilir. Pankreatit ile beslenmenin tüm nüanslarını doktorunuzla görüşmeniz önerilir.
Yiyecekler günlük olarak hazırlanmalıdır; yiyeceklerin tazeliğini ve yemeklerin bileşimini kontrol etmenin mümkün olmadığı restoranlara gitmekten kaçınmak tercih edilir. Terapötik diyet, buharda pişirilmiş, haşlanmış, fırında veya mikrodalgada pişirilmiş yemekleri içerir. İlaçların normal emilimi için doğru beslenme gereklidir. Örneğin, bir enzim takviyesi alırken diyette asitli gıdalar ve hayvansal yağlar bulunmamalıdır.
Alevlenmeler için menü
Akut pankreatit atağı hastaneye yatış için iyi bir nedendir. Daha ileri tedavi doktor gözetiminde gerçekleştirilir.
Saldırıdan sonraki ilk 3 gün içinde pankreasın dinlenmesini sağlayarak açlık diyetinin sürdürülmesi tavsiye edilir.
Pirinç suyu, maden suyu, kuşburnu infüzyonu ve zayıf bitki çayı gücün korunmasına yardımcı olacaktır. Günde 5-6 bardak sıvı tüketin; bu, toksinlerin atılmasını hızlandırır ve asit seviyelerini azaltır. Bazı durumlarda vücuda destek sağlayan solüsyonların intravenöz uygulanması sağlanır.
2 gün sonra sıkı bir diyet, diyetinize yeni yemekler eklemenizi sağlar: rendelenmiş haşlanmış havuç, patates püresi veya kabak, yağsız balık veya tavuk filetodan köfte veya sufle. Bu dönemde su ile sıvı yulaf lapası, püre haline getirilmiş sebze çorbaları ve ev yapımı jöle faydalıdır. Sağlığınız izin veriyorsa, buharda pişirilmiş sebze ve meyveleri diyetinize dahil edebilirsiniz.
Yetişkinlerde ve çocuklarda pankreatit için hafif bir diyet, küçük porsiyonları ve günde en az 4 kez yemeyi içerir. Akut dönemde çok sıcak yemeklerin ortadan kaldırılması gerekir, tuz, şeker ve baharatlarda ölçülü olunmalıdır. Tüm yiyecekler evde hazırlanır ve uzun süre saklanamaz.
Yasaklanmış Ürünler
Akut veya kronik pankreatitte beslenme, ilgili hekimin tavsiyelerine kesinlikle uymalıdır. Ürün seçerken dikkatli olmanız gerekir. Menüden kalıcı olarak çıkarılması gereken yemekler var. Durdurma listesi şunları içerir:
- hidrojene bitkisel ve hayvansal yağlar;
- sıcak baharatlar ve baharatlar;
- füme lezzetler ve sosisler;
- konserve;
- derin yağda kızartılmış veya açık ateşte pişirilen yemekler;
- endüstriyel tatlılar;
- karbonatlı içecekler;
- herhangi bir biçimde alkol;
- mantarlar;
- güçlü kemik ve et suları;
- Fast food;
- panelenmiş yarı mamul ürünler;
- yağlı kırmızı et.
Alevlenmeler sırasında yasaklı yiyeceklerin listesi önemli ölçüde genişler. Hastanın genel durumuna odaklanılarak remisyon sırasında tüketilebilecek yemekleri içerir. Akut dönemde diyetten çıkarılmalıdır:
- Tatlı meyveler ve meyveler:üzüm, incir, armut, hurma. Bu hem taze meyveler hem de bunlara dayalı çeşitli tatlılar için geçerlidir.
- Baklagiller:soya fasulyesi, bezelye, fasulye, mercimek. Bu kategorideki ürünlerin ısıl işlemden sonra bile tüketilmesi önerilmez.
- Haşlanmış, pişmiş veya kızartılmış yiyecekler.Akut pankreatitte istenmeyen bir durum olan mide suyunun salgısının artmasına neden olurlar.
- Herhangi bir taze sebze ve meyve.Haşlanmaları veya buharda pişirilmeleri gerekir.
- Asidik gıdalar:marinatlar, lahana turşusu, endüstriyel veya ev yapımı soslar.
Yukarıdaki ürünlerin tümü en az altı ay boyunca diyetten çıkarılır. Terapötik diyetin daha kesin zamanlaması, doktorun tavsiyelerine ve hastanın bireysel durumuna bağlıdır.
Kronik pankreatit için ne yenir
Katılan hekim, pankreatit kronikleştiğinde nasıl düzgün yemek yenileceğini anlamalıdır. Daha önce, böyle bir hastalık belirli bir amacı ima ediyordu - diyet tablosu 1. İlk tablo, yağlı ve kızarmış yiyecekleri hariç tutarak orta miktarda yumurta, unlu mamuller, yağsız et ve balığa izin veriyor.
Zorunlu bir madde büyük miktarda sıvıdır.
Zayıf tavuk veya sebze suyuyla püre haline getirilmiş ve doyurucu çorbaları, su veya yağsız sütlü sıvı yulaf lapasını, taze sıkılmış meyve sularını, maden suyunu ve bitki çaylarını günlük diyetinize dahil etmenizde fayda var. Evde taze veya dondurulmuş meyvelerden şekersiz meyve içecekleri, taze meyve ve kuru meyvelerden kompostolar ve sıvı jöle hazırlayabilirsiniz.
Modern diyet terapisi farklı bir derecelendirmeyi ima eder. Tabloları numaralandırmak yerine alfabetik kısaltmalar eklendi ve belirli bir hastalık için önerilen temel ürün seti neredeyse hiç değişmedi. Pankreas hastalıkları için yüksek proteinli diyet (yüksek proteinli diyet) veya SB (yumuşak diyet) uygundur. İlk seçenek remisyon döneminde önerilir, ikincisi alevlenme riski olan hastalar için endikedir. Diyet, hastanın durumu dikkate alınarak bireysel olarak geliştirilir.
Kronik hastalıklara yönelik izin verilen ürünler
Kronik pankreatit ile ne yiyebileceğinize karar verirken uzmanların önerilerine odaklanmalısınız. Ürünlerin listesi oldukça geniştir, ancak alevlenmeleri önlemek için önerilen miktara sıkı sıkıya bağlı kalmak gerekir. Doğru bir mutfak terazisi günlük limitinizi belirlemenize yardımcı olacaktır. Pankreatit için bir hafta boyunca menü oluşturma kuralları aşağıdaki standartları ifade eder:
- kurutulmuş buğday veya tahıl ekmeği: günde en fazla 300 g;
- yağlar: 80 g (bu sınır, doğal ürünlerde bulunan süt ve hayvansal yağları içerir);
- yumurtalar: haftada en fazla 4 parça.
Ayrıca günlük diyetiniz şunları içermelidir:
- derisiz yağsız kümes hayvanı eti (tavuk, hindi);
- az yağlı deniz ve nehir balıkları (morina, pollock, turna, turna levreği);
- süt ve fermente süt ürünleri (süzme peynir, kefir, Varenets, fermente pişmiş süt, tatlandırıcı ve katkı maddesi içermeyen yoğurt);
- tam tahıllı tahıllardan elde edilen yulaf lapası (karabuğday, pirinç, darı, inci arpa, yulaf ezmesi).
Yetişkinlerde ve çocuklarda pankreatit için diyet beslenmesi, sebze ve meyve miktarında kademeli bir artışı içerir. Birkaç gün vejetaryen diyeti takip etmeye değer, bu özellikle aşırı vücut ağırlığına sahip kişiler için faydalıdır. Pankreatit için menü şunları içermelidir:
- Havuç.Değerli diyet lifi olan karoten kaynağıdır. Salata, püre çorba, sufle ve güveç hazırlamak için taze veya haşlanmış olarak kullanılır. Bir damla zeytinyağı veya krema ile taze sıkılmış havuç suyu faydalıdır.
- Patates.Potasyum ve sodyum açısından zengin, kolay sindirilebilir, asitliğin azaltılmasına yardımcı olur. Kök sebzeleri püre halinde servis etmek daha iyidir. Patates, besleyici bir çorbanın temeli olan mükemmel bir garnitür olacaktır. Kızartma, kızartma veya ızgara yapılması tavsiye edilmez.
- Kabak.Minimum kalori içerirler, potasyum açısından zengindirler ve hafif müshil etkisi vardır. Sebze erişteleri, çeşitli güveçler, çorbalar, güveçler ve püreler hazırlamak için uygundur. Diğer sebzeler, et ve balıklarla iyi uyum sağlar.
- Elmalar.C vitamini, potasyum, demir kaynağıdır. Taze meyve suları, kompostolar ve minimum şeker içeriğine sahip çeşitli tatlıların hazırlanmasında kullanılırlar. Zengin tatlı tada sahip yerel çeşitlerin (Antonovka, Ranet) kullanılması tercih edilir.
- Muz.Potasyum, B vitaminleri ve değerli amino asitler açısından zengindir. Kolayca sindirilebilirler ve asitlikte artışa neden olmazlar. Taze tüketilmesi tercih edilir; meyve salatalarına, smoothie’lere, pürelere ve suflelere dahil edilebilir.
Haftanın örnek menüsü
Pankreatit menüsü mümkün olduğunca çeşitli olmalıdır. Önceden bir alışveriş listesi hazırlamanız ve her gün taze yemekler hazırlamanız tavsiye edilir. Tablo yaklaşık bir diyet içermektedir, yemeklerin çok sık tekrarlanmamasını sağlamak önemlidir.
Diyet ne kadar ilginç olursa, yasaklı listeden bir lezzet yemenin cazibesi de o kadar az olur ve yeni bir saldırıya uğrama riski de o kadar az olur.
Hasta pankreatit sırasında nasıl yemek yiyeceğine karar vermelidir ancak kendi haftalık menünüzü oluşturmadan önce doktorunuza danışmalısınız.
Haftanın günleri | Kahvaltı | Akşam yemeği | Öğleden sonra atıştırmalık | Akşam yemeği |
---|---|---|---|---|
Pazartesi | Karabuğday lapası, hindiba içeceği. | Yeşil salata, brokoli çorbası, fırında morina balığı, kurutulmuş meyve kompostosu. | Meyveli jöle. | Lacivert makarna, kuşburnu çayı. |
Salı | Kuru üzümlü süzme peynirli güveç, yeşil çay. | Köfteli et suyu, sebzeli pilav, meyve suyu. | Soya peyniri, bisküvi. | Sebze güveç, kakao. |
Çarşamba | Yulaf ezmesi. | Pancar salatası, tavuk suyu, patates püresi ile dana pirzola, elma suyu. | Pişmiş elma. | Balık sufle, kızarmış ekmek, çay. |
Perşembe | Sebzeli omlet, kızarmış ekmek, çay. | Havuç salatası, yeşil lahana çorbası, köfte, elma kompostosu. | Kuru kayısı, badem. | Kabak yahnisi, kuşburnu çayı. |
Cuma | Ekşi kremalı cheesecake, hindiba içeceği. | Taze lahana salatası, brokoli çorbası, patatesli morina balığı, kızılcık suyu. | Berry jölesi, bisküvi. | Ev yapımı suşi, yeşil çay. |
Cumartesi | Süzme peynir, hindibadan yapılan bir içecek. | Meyve salatası, yağsız lahana çorbası, lahana ruloları, sütlü jöle. | Mercimek peyniri, üzüm. | Tavuk sote, bitki çayı. |
Pazar | Darı lapası, sütlü çay. | Domates ve salatalık salatası, balık çorbası, közlenmiş patlıcan, kuru kayısı kompostosu. | Elmalı sufle. | Deniz ürünleri ile makarna, çay. |
Pankreatit için yiyecekler taze hazırlanmalı ve buzdolabında saklanmamalıdır. Günlük yemek hazırlamak için aşırı miktarda tuz, şeker veya yağ içeren panelenmiş yarı mamul ürünler kullanmayın. Bunun tek istisnası, pankreatit hastalarına yönelik tıbbi beslenme bölümlerinde satılan özel ürünlerdir. Dengeli bir bileşime sahiptirler ve yapay koruyucular, boyalar, lezzet arttırıcılar ve diğer zararlı bileşenler içermezler. Et, balık veya sebze preparatları birbirleriyle iyi uyum sağlar ve lezzetli ve sağlıklı ev yapımı yemeklerin malzemesi haline gelebilir.
Pankreatit sonrası diyet, kronik hastalar için önerilen menüden pratik olarak farklı değildir. Doktor hastanın artık alevlenme riski altında olmadığına karar vermiş olsa bile yağlı, tuzlu ve tatlı yiyeceklerden uzak durmalısınız.
Pankreas çok hassas bir organdır, her saldırı durumunu olumsuz yönde etkileyerek komplikasyon riskini artırır.
Gün içinde bol miktarda sıvı içmeli, akşamları ise şişkinliği önlemek için miktarı azaltmalısınız.
Sağlıklı yemek tarifleri
Pankreatit için diyet tarifleri basittir, yemekler minimum miktarda içerik içerir. Sağlıklı ve lezzetli yemekler pişirmeyi öğrenmek zor değil. Başlamak için bir dizi gerekli araç ve ekipmanı edinmelisiniz. Aşağıdaki kullanışlı set hastalar için ideal bir menü sağlamaya yardımcı olacaktır:
- ikili ısıtıcı;
- pişirme fonksiyonlu modern mikrodalga fırın;
- porsiyon kalıpları;
- malzemelerin hassas dozajı için terazili ölçüm aletleri;
- porsiyon boyutlarını ayarlamanıza olanak tanıyan mutfak terazileri;
- püre, sufle, smoothie ve köpük yapmak için blender.
Yemek hazırlarken şeker, tuz ve acı baharat miktarını azaltmanız gerekir. Düzgün hazırlanmış yemekler, yapay katkı maddeleri olmadan lezzetli olacak, onları otlar, rafine edilmemiş bitkisel yağ, bal ve diğer sağlıklı malzemelerle tatlandırmak yeterlidir.
- Kuşburnu içeceği.Gerekli miktarda askorbik asit içerir, kronik veya akut aşamada pankreatitin tedavisine yardımcı olur. Bir avuç kuru meyve hazırlamak için 1 litre kaynar su dökün ve bir termosta birkaç saat bekletin. İçmeden önce içeceğe 1 çay kaşığı ilave edilerek tatlandırılabilir. doğal bal. Aynı infüzyon alıç veya aronia meyvelerinden de hazırlanabilir.
- Tavuk fileto.Derisiz göğüs uzunlamasına kesilerek tabağa konur. Her porsiyona kuru otlarla karıştırılmış az miktarda deniz tuzu serpilir: biberiye, kekik, kereviz, maydanoz. Fileto, mikrodalgada üstü kapalı olarak 10 dakika pişirilir. Patates püresi veya buharda pişirilmiş karnabahar ile servis edebilirsiniz.
- Brokoli ve karnabahar çorbası.Hazırlamak için taze veya dondurulmuş yiyecekleri kullanabilirsiniz. Çiçek salkımları küçük parçalara bölünür ve az miktarda suda kaynatılır. Lahana yumuşayınca çorbayı blender kasesine dökün ve püre haline getirin. Bitmiş yemek hafifçe tuzlanır, biraz zeytinyağı ve ev yapımı buğday krutonları eklenir.
- Sebze güveç.Kabak, patates ve havuç yıkanır, soyulur ve çok ince dilimler halinde kesilir. Sebzeleri özel bir dilimleyici veya soyma bıçağıyla kesmek uygundur. İnce plakalar, bitkisel yağla hafifçe yağlanmış, ısıya dayanıklı bir forma yerleştirilir. Her katmana aromatik bitkiler serpilir ve hafifçe yağ serpilir. Minimum miktarda tuz eklenir. Çanak fırına konur ve sebzeler yumuşayana kadar pişirilir. Güveç yüzeyine rendelenmiş az yağlı peynir serpilir ve 2 dakika daha fırına konur. Sebzeleri tek başına veya kümes hayvanları ve balıkların yanında garnitür olarak servis edebilirsiniz.
Pankreas pankreatiti için doğru beslenme, ağrıyı, sakatlığı ve acil hastaneye yatmayı önlemeye yardımcı olacaktır. Doktorun ve hastanın görevi uzun süreli remisyon sağlamak ve yeni atakları dışlamaktır. Katılan doktor pankreatit için neyin mümkün olup olmadığını açıklayabilecek, en sağlıklı yiyecekleri önerebilecek ve dengeli bir menü oluşturmanıza yardımcı olacaktır.